Піч булерьян — оптимальне рішення для дачного будиночка

Володарі невеликих дачних будиночків часто стикаються з проблемою обігріву житла. Обзаводитися постійним джерелом тепла непрактично. Занадто дорого, клопітно і не так вже багато часу там проводиться в холодні пори року. Але необхідність джерела тепла існує і проблему треба якось вирішувати. І ця проблема знаходить несподівано легке рішення.

Досить побудувати піч булерьян своїми руками. Це не так складно, як здається на перший погляд. Все геніальне — просто. Найперше, що потрібно зробити, якщо зважилися займатися будівництвом самостійно — зрозуміти принцип роботи. Для цього необхідно знайти схему роботи такого пристрою. Благо, з допомогою всесвітньої павутини, це не складе труднощів. Отже, знайшли схему.

Вступна відео інструкція про пристрій і роботу печі булер’ян

Тепер беремося за роботу. Визначаємося з місцем і габаритами.

Техніка безпеки зобов’язує встановлювати опалювальні системи не менш ніж у 80-ти сантиметрах від стін і стель. Габарити розраховуються виходячи з необхідної кількості тепла розсіюється. До всього іншого, необхідно отримати креслення. Як і у випадку зі схемою, інтернет допоможе вирішити нагальну проблему.

Зазначені розміри дані умовно і варіюються залежно від бажання розробника і необхідностей конкретного опалювального приміщення.

Правила правильної топлення печі булер’ян

Приступаємо до будівництва печі булер’ян своїми руками

Тепер необхідно зайнятися безпосередньою будівництвом зразка. У фазу підготовчих робіт входять купівля або творення

  1. Гнутих труб, які послужать для забору і виведення повітря, металевого листа, зварювального апарату
  2. Електродів
  3. Зварювальної маски
  4. Одягу
  5. Щітки
  6. Ножиць по металу або болгарки і дечого ще по дрібниці.

Варто відзначити, що листа краще взяти 2. Один нагоді при зварювальних роботах, про що далі. Кількість гнутих труб обумовлено площею обігріву і бажаної температурою в приміщенні. Діаметр — близько 500 мм. Зварює труби, накладаючи їх одна на одну. Перекладаючи між ними дерев’яні підпірки.

Виготовлення рами для печі булер’ян

Наступним кроком буде побудова рами, яка буде тримати всю конструкцію на собі. Її розумніше робити саме після роботи з трубами, так як розмір підпор буде підбиратися точно і можна буде наочно подивитися, де краще зробити з’єднання з основною частиною.

Підставка може бути з будь-якого матеріалу, який не піддається займання та процесу горіння, в загальному. Це може бути цегла, плитка, камінь або металева конструкція.

Для якісного забору повітря необхідно підняти основу на 300-500 мм. Для більш зручної експлуатації, можна підняти на рівень поясу або вище, щоб не нагинатися.

Збираємо корпус для печі

Далі йде процес нарізки і підгонки листа. Нарізаємо шматочки металу, які будуть закривати простір між трубами, в яких зараз знаходяться підпірки-деревинки. В кінцевому підсумку відстань між трубами має виглядати ось так:

Суцільний корпус, без просвітів і щілин. Інакше ККД різко зменшиться і нормальна робота печі не гарантується.

Збираємо булер’ян — монтаж торця і розпірки

Наступним пунктом буде приварювання заднього торця і розпірку, яка додасть конструкції більшу твердість і стійкість, а також розділить булерьян на 2 зони: згоряння палива і допалювання газів. Можна зробити підставку під паливо, її підрізати і вирізати врівень трубах не треба. Досить просто приварити краями до труб.

Далі приварюється передня стінка, що включає в себе передні дверцята. Самому її буде зробити проблематично, так як робота тонка і складна. Простіше попросити зробити за допомогою токарного верстата знайомих або просто замовити у токарів.

Після приварки переднього торця ще раз варто перевірити всі шви на наявність щілин. Для цього треба використовувати лампу і шукати просвіти. Якщо таких не знайшлося, починається завершальна стадія робіт.

Корпус зварюється з підставкою. Все встановлюється на свої місця, підганяється максимально точно.

Слід також врахувати той факт, що при нагріванні метал має властивість розширюватися в розмірах. Щоб не вийшло казусів.

Далі робляться шибери і димар. Тут теж є свої нюанси. Димар необхідно виготовляти з вогнетривких матеріалів, а висота його повинна перевищувати найвищу точку даху мінімум на 550-650 мм, Якщо робити з металу, то товщина повинна бути не менше 0,75 мм Слід додати негорючу теплоізоляцію.

В принципі, зроблена піч булерьян своїми руками — готова.

Є ще невелика рекомендація щодо безпеки. Під булерьян, точніше під місце, де він буде розташовуватися, варто покласти металевий лист, який буде відводити і розсіювати тепло, що утворюється під піччю. До всього іншого, він не дасть ніжок корпусу розплавити місце під собою.

Відео огляд печі:

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>