Ріжемо керамічну плитку без проблем

За великим рахунком, питанням, чим і як різати керамічну плитку задаються тільки початківці майстра-плиточники. Професіонали сприймають різання плитки, як рутинну частину своєї роботи. Ну, це і зрозуміло — у них в арсеналі багатий досвід і не менш багатий набір інструментів для цієї роботи. Давайте розглянемо, який же інструмент використовують професійні майстри-плиточники, і виберемо інструмент для своєї роботи.

Інструмент для різання керамічної (кахельної плитки

Найчастіше у досвідченого майстра-плиточника є наступний мінімальний набір інструментів, що це — ручний і стаціонарний плиткоріз, склоріз і самий універсальний інструмент для різання чого завгодно — болгарка. Взагалі болгаркою можна цілком успішно і швидко різати керамічну плитку, але, на жаль, у такого способу різання є істотні недоліки — по краю реза вона робить непривабливі відколи емалі і видає під час роботи неймовірну кількість пилу. Звичайно, використовувати плитку з такими краями можна, якщо різаний край плитки буде знаходитися на увазі чи буде перекриватися іншою поруч плиток. Ну, а для ідеально рівного реза потрібно використовувати інші інструменти.

Ручний плиткоріз — це невеликий і зручний інструмент, що представляє собою певний симбіоз пассатиж і склоріза. За допомогою цього інструменту, можна легко і швидко зробити акуратний розріз емалі плитки і ним же надломити його по лінії різу. Більше того — ручним плиткорізом можна робити і криволінійні рези (за умови, що керамічна плитка м’яка). Але ці достоїнства перекреслює ту обставину, що ручному плиткорізи підвладні лише відносно невеликі по товщині плитки (4-6 мм), з більш товстої плиткою (наприклад, підлогової керамічної плиткою) він не справляється.

З чим не міг впоратися ручний плиткоріз, впорається ручної стаціонарний плиткоріз. Він представляє собою станину з двома трубчастими напрямними, по яких рухається каретка з ріжучим роликом (по суті — великий склоріз). Після того, як лінія різу проведена, плитка відламується спеціальної п’ятої, розташованої на тій же каретці. Порівняно з ручним плиткорізом, стаціонарний плиткоріз вільно ріже товсту плитку і навіть з керамогранітної плитки.

Ще більш потужний і зручний інструмент для різання кахля — електричний стаціонарний плиткоріз. Конструктивно він виконаний у вигляді циркулярної пилки з алмазним кругом, з регульованою станиною і ванночкою для охолодження ріжучого елемента. Даний вид плиткоріза може робити не тільки прямі рези, але і скошені рези плитки (до 45 градусів). Ця функція дозволяє підготувати плитки для зовнішніх кутів і обійтися без зовнішніх маскують кут, пластикових або металевих кутників.

Електричний плиткоріз обладнаний системою охолодження ріжучого елемента, у вигляді ванни з водою. Це дозволяє без побоювань тривалий час працювати інструментом, і що ще більш важливо — рез виходить рівним і без сколів (на відміну від болгарки), також вода перешкоджає утворенню пилу під час роботи.

Ріжемо керамічну плитку

Будь-який з інструментів, про які ми розповіли, має свої особливості при роботі з ним. Сам процес розрізання плитки залежить від ріжучого елемента інструменту.

Плиткорізи діють за принципом склоріза
Незалежно від того, яким плиткорізом ви працюєте — звичайним чи ручним склорізом, стаціонарним, або електричним, — принцип роботи у них однаковий — гострий різець прокреслює глибоку борозну на поверхні плитки, і потім вона розламується. Вся різниця в цих інструментів полягає у способі відламування.

При роботі з цими плиткорезами, необхідно пам’ятати головне правило — рез повинен здійснюватися суворо за один прохід ріжучого елемента. Жодних повторних рухів! Інакше ви все зіпсуєте. Виходячи з цього, напрошується закономірний висновок — різці інструменту повинні бути ідеально гострими. Як тільки різець затупився, його необхідно поміняти, благо він знімається легко і просто.

Одна важлива рекомендація, не пропустіть її повз своїх вух — ріжемо керамічну плитку тільки в захисних окулярах! Інакше ви ризикуєте втратити зір з-за травми. Це справедливо також, якщо збираєтеся свердлити керамічну плитку. Не ставтеся до свого здоров’я байдуже.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>