Вирощування грибів в теплицях: особливості розведення гливи та шампіньйонів

Вирощування грибів у власній теплиці — ось, мабуть, сама цікава тема для будь-якого запеклого дачника. Адже ціни навіть на жменю мізерних глив такі, що простіше купити замість неї хороший шматок шинки. Так чому не спробувати вирощувати смачні і не отруєні всякої гидотою гриби в теплиці, на своїй ділянці? Тим більше що нічого такого хитрого в цьому немає — зараз чесно викладемо всі секрети і техніки. Головне, підібрати для себе такий метод, який найбільше підходить саме під вашу тепличну конструкцію.

Зміст

  • Яка теплиця підходить для вирощування грибів?
  • Технологія вирощування гливи
  • Деякі нюанси розведення печериць

Яка теплиця підходить для вирощування грибів?

Отже, кожному сорту — своя теплиця. Наприклад, дуже популярним останнім часом глива підходять навіть льоху з підвалами, якщо у них налагоджена певна температура і вологість. А ось найсмачніші гриби — печериці — можна вирощувати в звичайній плівковій теплиці.

Взагалі гриби — примхливий матеріал для вирощування, але в міру. Багато що в цьому плані все-таки залежить від сорту. Але в будь-якому випадку правильним повинно бути освітлення, температурний режим, добрива і рівень вологості.

Технологія вирощування гливи

Легкі і смачні гливи легко вирощувати на продаж. Їх завжди добре беруть: на засолення, маринівку, салати і для тушевания. Ось чому в супермаркетах цим грибам завжди відводяться найвидніші полиці — як найбільш расхватываемому товару. Ось чому добре підуть вони і серед знайомих, і на сусідньому ринку, якщо ще й переконати покупців, що ці гливи — виключно екологічно чистий продукт, вирощений своїми руками.

Гливи добре вирощувати в тій теплиці, в якій зазвичай з квітня по вересень ростуть овочі. От як раз коли вона порожня, в ній можна розмістити субстратні блоки з грибами. Або ж зайнятися культивуванням цього виду грибів у будь-який час року, якщо в теплиці ростуть тільки огірки — за кліматичними параметрами вони дуже схожі.

Підготовка грибниці

Отже, вся суть вирощування глив ось у чому: готуються дерев’яні бруски, які заражені спеціальної грибницею. Починати роботу з ними бажано ще в листопаді, щоб перший урожай зняти в зимовий період. Такі бруски потрібно розселити по підготовленій для цього теплиці — встановити і трохи присипати грунтом. Після чого вони накриваються шаром тирси, або мішковиною, і знову злегка присипаються ґрунтом. Все це потрібно робити при температурі +13-15°С і вологості повітря близько 90%. Як тільки грибниця почне активно розростатися, температуру знизити до +2°С, і вже по мірі зростання глив знову збільшити.

Мішки, якщо глива вирощується саме в них, потрібно ставити тільки на чисту поліетиленову плівку, яка застелене поверх гряд — впритул один до одного, у вигляді ланцюжків, з 50-60 сантиметровими проходами між самими рядами. Якщо ж використовуються саме бруси, то розміщувати їх потрібно на плівці на відстані 35 см один від одного.

Догляд за тепличної вешенкой

Головне у вирощуванні гливи — це постійне підтримання вологості повітря в теплиці на рівні 80-85%, а для цього можна просто застосовувати традиційну збризкування водою.

Що стосується освітлення, то природного світла в теплиці цілком достатньо. Головне тільки, щоб прямі сонячні промені не потрапляли прямо на гриби, а також не викликали перегрів повітря. Ось чому в особливо спекотні дні можна трохи затемнити теплицю гілками, маскувальною сіткою або обливши її розчином з крейдою.

Нормальний температурний режим для гливи — це підтримка температури до 25°С, тільки так плодові тіла будуть рости. І навіть в абсолютно не обігріваються теплицях глива буде рости і давати плоди до самого кінця листопада, поки остаточно не замерзнуть субстратні блоки. А ось навесні вони знову будуть плодоносити, як тільки температура в теплиці виявиться 8°С. До речі, якщо вона нижче 10°С, мішки з вешенкой збризкувати водою потрібно вже рідше, інакше від низької температури гриби відразу загинє і загинуть — це буде видно по жовтизни мішків.

Також важливо стежити за станом цього гриба, і по його зміні вміти розпізнавати ту чи іншу проблему, по ходу її вирішуючи. Наприклад, якщо ніжки плодових тіл стали помітно збільшуватися, потрібно провітрити теплицю з допомогою відкриття кватирки і дверей. Так і в жаркий час це не перешкодить робити кожен вечір для кращого повітрообміну.

До речі, м’ясистість і крупність гливи безпосередньо залежить від догляду за нею: чим нижче буде температура в теплиці, тим довше вийде оборот культури із-за повільного росту грибів, але тим кращої якості і розміру будуть самі гливи.

Отже, приблизний оборот культури гливи в теплиці — це 1,5-2 місяці, в залежності від температури повітря. І за цей період урожай вийде з 3-4 хвиль плодоношення, що саме по собі — 45% від маси готового субстрату.

Деякі нюанси розведення печериць

На сьогоднішній день вирощування грибів в теплицях — це досить популярний і досить прибутковий бізнес на сьогоднішній день. І найбільше для цього підходять саме печериці, оскільки коштують вони набагато дорожче будь-яких інших грибів.

Причому московські городники виробили свою техніку вирощування печериць: вони будують спеціальні об’єднані 4-фланочные теплиці, де є пічне, газове чи електричне опалення, і вирощують в них ці гриби з вересня по лютий. А після того, як закінчується оборот, вільна теплична площа використовується для вигонки ранніх овочів.

Підготовка грибниці

Отже, першим ділом потрібно придбати міцелій, і приготувати для нього спеціальний компост з кінського гною (на крайній випадок — коров’ячого) і соломи. Для цього солома злегка зволожується, і до неї додається сечовина і суперфосат. Цю процедуру потрібно повторити протягом декількох днів. Після чого готовий бурт треба укласти гній, і поверх нього солому. Рівно через 4 дні все це слід добре перемішати, додавши гіпс і води. І ще раз кілька разів перемішувати, з періодичністю в чотири дні. Як тільки компост дозріє, в нього можна буде висаджувати міцелій.

Як дізнатися, що перегній готовий до застосування? За зовнішнім виглядом — він придбає дрібнозернисту структуру, в ньому виду трава, а кольори гнойової маси стане темно-коричневим. До всього зникне запах аміаку. Сам перегній потрібно ущільнити, щоб загальна товщина компостного шару вийшла близько 20 див.

Тепер можна приступати до посадки грибниці. Садити її потрібно шматочками по 2-3 м3, обов’язково в шаховому порядку на відстані 30 см один від одного. І вже після цього все засипається гноєм і злегка утрамбовується. Як тільки грибниця приживеться, а це 15-20 днів, компостний грунт слід засипати звичайною землею до 5 см завтовшки.

Закладати міцелій слід так. Як тільки в компості температура впаде нижче +30°С (виміряти її можна звичайним вуличним термометром), до нього додається міцелій. Після чого готову суміш треба засипати в поліетиленові мішки і розставити їх по всій теплиці. Можна вирощувати печериці і в дерев’яних ящиках, тоді на їх поверхні робиться присипка з торфу в шар 5 см і злегка зволожується водою. А ось мішки з печерицями потрібно ставити вертикально, роблячи невеликі розрізи по всій їх площині довжиною 8-10 см і відстанню між один одним до 20 см.

Плодоносити печериці починають на 5-му тижні після засипання основного грунту, і продовжують протягом трьох місяців.

Догляд за тепличними печерицями

Важливо, щоб під час росту печериць у теплиці температура була строго +22-26°С, а якщо вона впаде нижче +12°С, міцелій рости більше не буде, чи підніметься вище +30°С — міцелій загине. Але в той момент, коли в теплиці з’явиться грибний запах і розростеться по поверхні субстрату павутинка грибниці, температуру потрібно знизити до +15°С — це вже і є оптимальна температура для росту цього виду грибів. Найголовніше — це стежити за вологістю субстрату, він не повинен пересихати, але і заливати його не можна.

Якщо все буде зроблено правильно, перший урожай смачних і соковитих грибів можна буде зібрати вже через 14-17 днів. Тільки робити це потрібно тоді, коли плівочка капелюшки печериці ще не розкрилася, і дуже акуратно, щоб не ушкодилася материнська грибниця. Збирати врожай печериць теж потрібно правильно, відокремлюючи гриби від грибниці повільно, шляхом повороту і злегка притискаючи їх вниз. Всього ж з кожного квадратного метра повинно вийти до 5 кг. Що, звичайно, дуже добре!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>