Які підлоги на кухні краще: підбір вигідною облицювання


Підлоги на кухні доводиться очищати і відмивати частіше, ніж в інших кімнатах. І для цього використовуються різноманітні антибактеріальні засоби, миючі піни і порошки. Тому кухонне покриття підлоги повинне володіти як гігієнічністю, так і стійкістю до їдким побутових хімікатів.

Але практичність — далеко не єдина вимога до підлогового матеріалу. Сьогодні велика увага приділяється дизайну інтер’єру, в якому обробка підлоги є досить важливим компонентом. Важливий відтінок і характер малюнка, суцільна або штучна структура, діагональне або прямий напрямок укладання плитки, контраст або плавний перехід, гармонія з робочими поверхнями. А найголовніше — вологостійкість і довговічність.

Всі ці характеристики присутні в різному ступені у основної групи сучасних оздоблювальних матеріалів. Ексклюзивна облицювання теж представлена у великому асортименті й активно купується, незважаючи на високу вартість. Це цілком зрозуміло: кухня у багатьох є не тільки місцем приготування їжі, але і затишним приміщенням для прийому друзів або сімейних вечерь. Тому величезний інтерес для заможних домовласників представляють елітні колекції підлогових мозаїк, наливних 3D підлог, смальти для підлоги, скляного покриття з вкрапленнями золотої фольги, натурального каменю. Можливі й авторські варіанти декоративного паркету, мозаїки з різнобарвного мармуру.

Купівельна аудиторія середньої ланки охоче набуває різноманітні імітації. Це під паркет і ламінат, і наливну підлогу з малюнком природного каменю, і лінолеум під натуральне дерево, і тисячі інших варіантів. Такий вибір вельми доцільний при обмежених коштах. А якщо мова йде про тимчасове варіанті, можна обмежитися недорогим сортом лінолеуму, покладеним на рівну фанерну основу.

Тому перший і очевидний критерій вибору матеріалу — рівень вартості, який може собі дозволити покупець. При цьому слід пам’ятати і про супутні витрати: придбання монтажного кошти, плінтусів, кріплень, оплати послуг майстрів, якщо роботу з укладання виконують запрошені фахівці. Останній факт відчутно впливає на кінцеву кошторис витрат. Є матеріали, які вимагають довготривалої і ретельної роботи, монтажної та підготовчої. Відповідно, і послуги фахівців можуть перевищити витрати на сам матеріал. Інші види облицювання прості в монтажі, і можна настелити їх самостійно, або запросити майстра з невисокими розцінками.

Однак слід пам’ятати, що економія на цьому професіоналізм — погана економія. Краще придбати більш дешевий підлоговий матеріал, але змонтувати його бездоганно, ніж укласти дорогу красиву плитку з кривими швами.

Наливна підлога для кухні

Переваги:

  • Практичність. Це покриття можна мити часто і використовувати при цьому побутову хімію.
  • Міцність. Полімерна структура володіє високими міцнісними показниками. У порівнянні з кахлем, при такому виборі можна не побоюватися тріщин і сколів від падіння каструль.
  • Елементарний догляд. Звичайна вологе прибирання і підмітання не представляють труднощів. Наливна підлога володіє унікальною здатністю відштовхувати пил.
  • Різноманітність дизайну. Крім того, що у продажу є маса цікавих декоративних варіантів забарвлення, можна виготовити будь-яке підлогове зображення за власним бажанням. У тому числі — пейзажні сюжети, художній розпис, оригінальні абстракції, вкраплення будь-яких дрібних предметів в полімер. Наприклад, монет, лусочок, намистин, кристалів, акрилових флоков, люмінесцентних елементів. А при бажанні можна виготовити практично неможливо відрізнити імітацію шліфованого виробного каменю: малахіту, яшми, онікса, обсидіану.

Недоліки:

  • Висока вартість (у деяких різновидів)
  • Відсутність можливості локального ремонту
  • Ковзання поверхні (іноді, при виборі активного глянцю)
  • Обмеження щодо сумісності з теплими підлогами (рідко, в залежності від типу того і іншого)

Паркет

Переваги:

  • Естетична привабливість. При правильному виборі текстури можна створити на кухні унікальну гармонію з інтер’єром. Наприклад, якщо кухонний гарнітур зроблений з цінної деревини: венге, горіха, червоного дерева. Паркет — облицювання підлоги в ексклюзивних кухнях, класична розкіш аристократизму.
  • Міцність і довговічність. При дотриманні технології монтажу паркетна дошка витримує великі навантаження тривалий час. При цьому всі властивості натурального дерева зберігаються.
  • Екологічна чистота і гігієнічність. Дихаючі природні матеріали сприятливо впливають на атмосферу приміщення.
  • Відсутність ковзання. На відміну від глазурованого кахлю дерево не створює умов для побутового травматизму.

Недоліки:

  • Висока вартість (у ряду колекцій, але є і дешеві варіанти).
  • Недостатня вологостійкість в умовах кухні. Паркет у місці приготування їжі — небажане покриття. Це не цілком сумісні речі. В крайньому випадку, можна використовувати його при наявності витяжки і додатково постелених смуг синтетичного ковроліну у робочих столів і плити. Або, облаштовуючи підлога для кухні, купити імітують матеріали. Наприклад, таку новинку, як кахель з малюнком паркету.
  • Обмеження в застосуванні побутової хімії. За будь-яким паркетом необхідно правильно доглядати. У кухні ймовірність швидкого забруднення і зволоження вище, ніж в інших кімнатах. Їдка хімія може зашкодити зовнішньому вигляду покриття і навіть порушити його структуру.

Ламінат

Переваги:

  • Різноманітність забарвлень. Сучасний ламінат представлений у продажу в достатку дизайнерських варіантів. Можна знайти відповідну забарвлення під кухонні меблі, світильники, штори і інші декоративні елементи.
  • Простота монтажу. Суцільний настил в кінцевому підсумку займає менше часу, ніж викладання штучних плиток і плашок, фрагментів мозаїки. А підготовчий етап з вирівнюванням поверхні не має істотних відмінностей з іншими типами обробки.
  • Вигідна вартість. У більшості категорій цього матеріалу ціна доступна широкому колу покупців.
  • Вологостійкість (у певної групи). Для кухні успішно використовуються вологостійкі сорти ламінату.
  • Практичність. За підлогами з ламінату нескладно доглядати, і строгих обмежень для застосування інтенсивної побутової хімії немає.
  • Екологічна безпека. Більшість виробників цього матеріалу постачають на ринок товар з повним переліком проведених експертиз безпеки та пакетом необхідних сертифікатів.
  • Сумісність з теплими підлогами. Це покриття придатне для настилу поверх обігрівальної системи.

Недоліки:

  • Відносно малий термін служби. У порівнянні з іншими покриттями ламінат програє властивості довговічності.
  • Відносно невисока стійкість до механічних пошкоджень. Матеріал більш крихкий, ніж паркет або керамограніт. Гострі предмети, які на кухні присутні удосталь, можуть пошкодити декоративне покриття.
  • Труднощі локального ремонту. При пошкодженні невеликої ділянки доводиться міняти настил.

Кахель

Переваги:

  • Дизайнерська універсальність. Кахель, як вид покриття, гармонійно вписується в будь-який кухонний інтер’єр. Можна навіть назвати цей матеріал орієнтованим саме на такі приміщення, як кухня, ванна, санвузол (місця з підвищеним рівнем вологості). Різноманітність геометричних форм і колірних гам робить керамічну плитку універсальною для обробки підлоги в кухні будь-якого формату. Діагональна або шахова схеми укладання можуть візуально звузити або розширити кухонний простір. Матеріал придатний для обробки, і в просторих кухонних приміщеннях елітного житла, і в малогабаритних кухнях хрущовок. Останнім часом випущено безліч новинок, серед яких імітації килимових покриттів, натурального каменю, палацової мозаїки, паркету.
  • Гігієнічність. Кахель пропускає повітря і не накопичує на поверхні забруднень. Мити його можна по декілька разів на день без шкоди для структури і зовнішнього вигляду.
  • Сумісність з теплими підлогами. Велика група виробів цього типу підходить для монтажу поверх облаштованій системи обігріву.
  • Вигідна вартість. Матеріал доступний за ціною представникам будь-якого соціального шару. Діапазон цін великий, є відповідні варіанти навіть під самий скромний бюджет.
  • Вологостійкість. З усього переліку підлогових покриттів саме керамічна плитка менше всього боїться пролитої на підлогу води.

Недоліки:

  • Тривала підготовка матеріалу і базової поверхні. Плитки майже завжди доводиться в деякій кількості розрізати і шліфувати перед укладанням. Поверхня базової підлоги вимагає тривалої підготовки, під час якої робляться технологічні перерви для висихання вирівнюючих сумішей, грунтовок і т.д.
  • Складність монтажу. Кожну штучну плитку треба точно приміряти, укладати на однаковій відстані один від одного, намагаючись не розбити. Все це — виснажливий процес, не завжди результативний для новачка.
  • Ризик ковзання. На мокрому кахлі легко посковзнутися і отримати травму. У поєднанні з окремими особливостями приміщення (кухня, по суті, — гарячий цех) глазурований кахель на підлозі може призвести до дуже трагічних наслідків. Тому краще купувати матові сорти з штучною шорсткістю.

Лінолеум

Переваги:

  • Простота догляду. Лінолеум чудово переносить миття і чищення миючим пилососом з застосуванням активних дезінфікуючих рідин.
  • Різноманітність візерунків і кольорів. Асортимент цього матеріалу дозволяє зробити вдалий вибір кольору і малюнка для будь-якого інтер’єру.
  • Гігієнічність. Спеціальні захисні покриття перешкоджають скупченню шкідливих харчових бактерій на поверхні.
  • Стійкість до гниття й цвілі. На відміну від дерева, під впливом вологи лінолеум більш стійкий до впливу цвілевого грибка.
  • Легкість монтажу. При відповідних навичках і грамотно підготовленій підставі лінолеум можна постелити в кухні протягом кількох годин.

Недоліки:

  • Неможливість локального ремонту. Невелика пляма на покритті потребує демонтажу і заміни цілої смуги.
  • Схильність до деформації. Недорогі сорти покриттів, особливо одношарові, малої товщини, можуть продавлюватися від навантаження ніжок меблів, відшаровуватися від основи, рватися у стін.

Отже, які підлоги краще для кухні — вирішувати вам. Від себе радимо зупинити свій вибір на такій потужній броні, як кахель або наливну підлогу.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>