Залізні печі для лазні своїми руками: виготовлення із сталевих листів або труб

Зміст:

  1. Виготовлення печі для лазні з сталевих аркушів
  2. Піч своїми руками із залізної труби або з бочки без дна

Ви плануєте побудувати лазню своїми руками і вже почали малювати схеми приміщень, вибирати матеріали, складати кошторис витрат? Не забудьте взяти до уваги такий невід’ємний атрибут лазні, як піч. Адже не тільки від утеплення стін залежить, наскільки добре будуть прогріватися банні приміщення і яким буде витрата палива. Вибір печі впливає на ці параметри самим безпосереднім чином.

Варіанти саморобних печей.

Питання полягає в тому, яку піч вибрати — залізну або цегляну? Кожна з них по-своєму гарна і має свої особливості. Цегляна кам’янка хоч і довго прогрівається, зате тепло в приміщенні може триматися майже добу, пар буде м’яким, температура оптимальною. Залізниця ж займає мало місця, не розтріскується, прогріває приміщення в два-три рази швидше, а значить, і палива вимагає набагато менше. До того ж готові опалювальні прилади із заліза коштують набагато дешевше цегельних.

Однак покупка готової печі — досить значна стаття витрат при будівництві лазні, особливо відчутна в тому випадку, якщо ви своїми руками зводите споруду, враховуючи кожен витрачений рубль.

В такому випадку і піч теж вигідніше зробити самому. З цегли її викладати досить складно, а ось виготовлення цього опалювального пристрою з металевих листів або з залізної бочки не викличе особливих труднощів і не займе багато часу. Тому вибір очевидний — вигідніше і зручніше зробити самостійно залізну піч.

Виготовлення печі для лазні з сталевих аркушів

Схема металевої печі-кам’янки.

Корпус зварюється з листів сталі товщиною 4-5 мм, для дна береться потовщена сталь. Внизу буде топка. Її потрібно викласти червоними цеглою «на ребро», а на стінки покласти опорні планки або рейки, щоб через проміжки в них виходив газ. Між піддувалом і камерою згоряння повинна знаходитися решітка з невеликими отворами. Крізь неї в піддувало буде зсипатиметься зола, а більш великі жарини будуть залишатися в камері згоряння.

Внутрішні стінки кам’янки також викладаються цеглою і відділяються від топки чавунною решіткою, здатної витримувати високі температури. На решітку укладаються гладкі округлі камені різної величини: внизу повинні знаходитися самі великі камені (близько 150 мм), а нагорі — найменші (близько 50 мм). Прослідкуйте, щоб нижні камені не закрили повністю щілини решітки і повітря вільно циркулювало між рядами каменів.

З плином часу камені покриваються сажею (її потрібно зчищати своїми руками), а потім розтріскуються, і їх замінюють новими. Не забудьте зробити збоку отвір, через який ви будете лити воду на розпечене каміння.

Над кам’янкою встановлюється бак з двома знімними кришками. Вода в ньому, як у самоварі, буде нагріватися за рахунок димових газів, що йдуть знизу. Від кам’янки слід вивести димову трубу, причому краще зробити її комбінованої — до першого коліна встановити залізну трубу, а далі — азбоцементну (труба з азбестоцементу, встановлена прямо в кам’янці, від прямого впливу високої температури може розтріснутися).

Димову трубу необхідно вивести на півметра над коником даху і для захисту від опадів накрити зверху конусоподібним ковпаком, залишивши між ковпаком і кінцем труби достатньо місця для виходу диму.

Піч своїми руками із залізної труби або з бочки без дна

Замість сталевих листів можна використовувати для виготовлення печі залізну бочку без дна або шматок труби діаметром півметра. Для залізної грубки такого типу рекомендується викласти вогнище з цегли, розмістивши усередині нього колосникову решітку, яка буде відокремлювати піддувало від топки. Поверх вогнища також укладається решітка, на неї ставиться бочка.

Щоб запобігти прогоряння, зсередини, приблизно на половину висоти, бочку рекомендується викласти цеглою на ребро» та заповнити цей обсяг камінням (великі знизу, дрібні зверху). З бічної сторони потрібно вирізати отвір і приварити дверцята, щоб можна було поливати водою камені. Бак для води над кам’янкою можна зробити, закріпивши за допомогою зварювання всередині бочки сталевий круг товщиною 8 мм На лицьовій стороні бака передбачається кран з вентилем, а верхня частина бака закривається кришкою — сюди і буде згодом заливатися вода для нагрівання.

Димова труба встановлюється в камені і проходить через бак з водою. Конструкція її аналогічна конструкції димової труби для залізної печі з сталевого листа.

Важливі деталі:

  • вибране для печі місце необхідно убезпечити, обшивши стіни листами заліза або обклавши цеглою. Пол також викладається вогнетривким матеріалом. Впритул до стін лазні піч ставити не можна;
  • чим просторіше парилка, тим більше повинен бути розмір топки і розмір отвору в кам’янці;
  • колосникові ґрати, що лежить в топці, піддається впливу високих температур, тому навіть жаростійка сталь не підійде — вибирайте решітки з чавуну;
  • під топкою знаходиться камера для скупчення золи, або зольник, зручніше зробити його у вигляді висувного ящика, щоб було легко видаляти накопичену золу, не боячись забруднитися;
  • каміння для печі не повинні бути токсичними, найбільш безпечні для здоров’я — талькохлорит, порфірит, перидотит, базальт.

Дотримуючись всіх рекомендацій, наведених у статті, ви зможете своїми руками виготовити відмінну залізну піч для лазні, яка буде служити вам вірою і правдою не один десяток років, радуючи теплом і гарною парою.