Зелень в теплиці: огляд класичних і нестандартних способів вирощування

Радість від цілої вози зібраного з власної теплиці врожаю не порівняти ні з чим — у кого є своя теплиця, той зрозуміє. І з кожним роком такий огородник обов’язково буде вирощувати щось нове, експериментуючи і домагаючись все кращих і кращих результатів, сміливо наважуючись навіть на троянди і китайський лимонник. А що, якщо спробувати розширити власні межі і почати добре заробляти, продаючи вирощену своїми руками, прямо посеред зими, тепличну ароматну зелень? Попит адже на неї в морозні авитаминозные дні особливо високий — і просто на ринку, і в кафе, і в ресторанах. Головне тільки знати, як налагодити і автоматизувати весь процес, як зібрати солідний урожай вже в лютому і як застосувати цікаві нові технології її вирощування — про що і буде ця стаття.

Зміст

  • Як виростити зелень в теплиці вже в кінці березня?
  • Як вирощувати зелень на продаж?
  • Як виростити перо цибулі за лічені дні?
  • Технологія вирощування на гідропоніці

Як виростити зелень в теплиці вже в кінці березня?

Багато досвідчені городники навчилися вирощувати ароматну свіжу зелень вже до квітня — вся справа тільки в теплиці. Адже на сьогоднішній день дерев’яні теплиці з плівкою вже відходять у минуле, і їх успішно замінюють металеві конструкції з міцним полікарбонатним покриттям. У них зручно вирощувати великі врожаї ранніх культур, але для зелені для свого столу все-таки куди краще теплиця з теплого екологічно чистого дерев’яного каркаса. Важливо тільки плівку оббити не просту, а спеціальну морозостійкі, дуже щільний. Причому подвійним шаром і з внутрішнього і з зовнішнього боку. Шви з зовнішньої сторони обов’язково потрібно зварити між собою — інакше тепло буде втрачатися до 50%. А всередині теплиці на верхніх стелажах потрібно встановити дуги і обтягнути їх ще одним шаром — так і виходить подвійна оббивка, яка чудово пропускає сонячне світло, але залишає все тепло усередині конструкції. Ось чому вже з 10-го березня можна сіяти зелень.

В першу чергу досвідчені городники радять висаджувати цибулю-сіянку, на перо. Для цього ще за 3 дні до початку посадки сам севок краще замочити, обрізавши верхню частину головки, після чого висадити в политу теплою водою землю. Догляд за нею простий — полив, розпушування і підживлення, і вже до кінця березня перо у цибулі буде 20 см в довжину — для салату якраз згодиться.

Другим краще сіяти насіння кропу, петрушки і редиски, попередньо замочивши їх і висіяв звичайним класичним способом. А вже через два тижні після посадки цибулі і кропу можна приступати до більш теплолюбних культур — моркви, салату і буряків. Але тільки якщо брати насіння моркви, то не простих сортів — їх коренеплоди дозрівають довго. Куди краще в цьому плані гібридні ультраскоростиглі, які дорожче, звичайно, але і багато їх не потрібно, якщо вирощувати тільки для себе. Ось так, ще не зійде сніг, а у Вас на столі вже буде вітамінізована, екологічно чиста зелень!

Як вирощувати зелень на продаж?

Чим же відрізняється вирощування зелені в теплиці взимку для себе, на стіл, і на продаж? Як раз габаритами врожаю і спрощеністю процесу. Звичайно, для ведення успішного бізнесу з продажу зелені з власної теплиці доглядати за кожним кущиком не вийде, і, можливо, та сама якість буде не те ж, що «для себе». Адже в цій справі — головне організувати процесі, де найважливіша складова — це збут. А, значить, зелень повинна бути красивою, не швидко псується і народити тільки добре.

У цьому випадку досвідчені городники радять налагодити такий собі конвеєр — тобто тонну посадив, тонну зняв. І ось так за наміченим графіком, залежно від сезону і попиту в певному місяці.

Ось чому для посадки на продаж сорти зелені краще брати быстроспеющие і витривалі, які народять багато і не особливо примхливі. Саму ж теплицю для вирощування зелені найбільш оптимально розбити на прольоти по 25 м2 і доглядати за кожним окремо. Причому не так важливий склад грунту — зелень непогано примудряється рости навіть на тирсі. Те ж стосується і добрив — потреба в них невелика, якщо зелень піде тільки на продаж. Важливо тільки, якщо на ній несподівано з’явився блідий колір, тоді потрібні збризкування сечовиною, а якщо цвіль — то обробка марганцівкою.

Найвигідніший період продажу пера зеленого цибулі — це липень-серпень-вересень, коли конкуренти-фермери вже зайняті вирощуванням огірків-помідорів, а бабусі вже всю свою зелень розпродали.

Що ж стосується сортів, то для вигонки цибульного пера найбільш вдалими вважаються такі, як «Батун», «Параді» і «Смарагдовий острів». Улітку вони ростуть колок 70 днів, якщо садити через розсаду, і трохи довше, якщо використовувати насіння. Причому саме лук «Параді» дає цілий рік саме зелене перо, соковите і солодке, при цьому абсолютно не пошкоджуючись шкідниками і чудово переносячи і засуху, і сильні заморозки. А з необхідних добрив — тільки калій, азот і фосфор, та й то — за необхідності.

Як виростити перо цибулі за лічені дні?

Ще один цікавий спосіб швидко виростити цибулю на зелень в теплиці — це висадка ложнолуковиц. Виглядає все так: у лютому-березні насіння цибулі потрібно посіяти в касети і виростити в теплиці з досветкой. Звичайно, спочатку цибулю йде дуже повільно і виглядає слабким, нежиттєздатним. Потім готова розсада висаджується в травні вже у відкритий грунт, і з неї в теплу пору року можна навіть брати перо. А ось до осені такий лук утворює так звану ложнолуковицу — це таке світле потовщення біля основи стебла. Ось ці ложнолуковицы потрібно викопати, висушити і якийсь час зберігати в погребі. А ось взимку їх можна посадити в теплиці, і перо у них зростання піде дуже навіть швидко. У підсумку практично в зимову пору можна буде зібрати величезний урожай соковитого пера цибулі «Параді», і продати його набагато дорожче і швидше, ніж навесні перо звичайного ріпчастої цибулі.

Непоганий варіант вирощування в теплиці зеленого цибулі на продаж — це запропонувати його закупівлю сусіднім кафе і ресторанам. Звичайно, великі гроші вони платити не будуть, зате завжди зацікавлені в щоденних постачання. До речі, якщо вирощувати цибулю в касетах, то зовсім не обов’язково його робити «слабким». Адже цей спосіб по праву вважається одним з найбільш ефективних. Так, схема посадки в касетах така — 2,5х2,5 см, причому кращий сорт для касет — це «Шніт», який росте швидко, а має ніжний смак і приємний. В якості наповнювачів використовується не грунт, а нейтральний субстрат, а всі необхідні добрива зелень отримує разом з поливною водою. Втім, це і є сама що ні є класична гідропоніка.

А для того, щоб максимально спростити для себе турботу про породженій зелені, всю теплицю краще спочатку розбити на чотири сектора:

  • Перший сектор — для тієї зелені, яка споживає елементи живлення у великих кількостях. Це буде ріпчасту цибулю, біля якого можна посадити по сусідству капусту, огірку, часник і навіть гарбуз. Головне — щоб грунт для цих культур завжди була добре зволожена і брала вносяться добрива.
  • Другий сектор — для рослин з меншою витратою. Це деякі сорти цибулі, шпинат і салат, жити з ними в мирі та злагоді можуть морква, редька, редис, перець і диня. Все, що потрібно для росту і розвитку цієї групи — це компост і трохи органічних добрив.
  • В третьому секторі найкраще садити невибагливу зелень. Цей сектор — для зелених однорічних рослин і бобових. Всі вони не потребують внесення будь-яких добрив, добре переносять посуху і взагалі невибагливі.
  • Четвертий сектор найдоцільніше віддати багаторічним рослинам. В першу чергу це ревінь, біля якого можна посадити спаржу, суницю і томати.

Таким чином, буде повністю врахований принцип сівозміни на закритому ґрунті та значно спрощено догляд за зеленню.

Технологія вирощування на гідропоніці

Ідея вирощування зелені в теплиці на гідропоніці прийшла в Росію з північних європейських країн. Попит в цих краях зелень куди вище, ніж на батьківщині, а тому їх виробники завжди були зацікавлені в нових ідеях, що дозволяють економити на тепличної автоматиці і добривах. Ось так, порівняно недавно, стали вирощувати зелень в горщиках під полікарбонатом і в Москві, в столичному НДІ. Завдяки чому сьогодні кожен москвич може купити свіжу зелень з датою в будь-який час року, або по-хитрому перейняти цікавий «буржуйський» метод і для своєї теплиці. Або придивитися, і почати вирощувати зелень взимку в теплиці за тією ж технологією, дещо спростивши її і адаптувавши.

Вся суть гідропоніки в тому, що зелень вирощується в теплиці не в ящиках, і не на грядках, а в самих звичайних пластикових склянках або трубах ПВХ з виконаними отворами. Ґрунти в них дуже мало, завдяки чому цінні для зелені поживні речовини на розтікаються по всьому субстрату, а в максимальній кількості поставляються до коріння рослин, а малий об’єм ємності і закритість її майже з усіх боків добре зігріває рослина — і йому не потрібно спеціального технічного обігріву. А найголовніше, таких труб і стаканчиків можна розміщувати по всій теплиці не тільки по горизонталі, але і по вертикалі, і навіть підвішуючи прямо під дах — світла і повітря вистачить усім. Та й доглядати за такий зеленню і легше, і приємніше. Спробуйте!